Veelgestelde vragen

Waaraan moet een vrijwilliger voldoen?

Een warm hart, servicegerichtheid en aanpassingsvermogen zijn eigenschappen die belangrijk zijn. In het Familiehuis komen immers allerlei gasten over de vloer, ieder met hun eigen verhaal en sores. Afkomstig uit allerlei landen en ieder met hun eigen gewoonten. Je moet jezelf in gesprekjes met gasten kunnen wegcijferen en goed kunnen luisteren. Tegelijkertijd moeten ook de huisregels van het Familiehuis wel worden nageleefd en daar zul je op een tactvolle manier mee om moeten gaan. Voor vrijwilligers hanteren we een minimum leeftijd van 21 jaar en een maximum leeftijd van 75 jaar. Je bent woonachtig in de regio Rotterdam en gezien de aard van het werk en de doelstelling van het Familiehuis kunnen we je verzoeken een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) te overleggen. 

Wat zijn mijn verplichtingen als vrijwilliger?

Vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend. Je werkt bij ons volgens de richtlijnen die beschreven zijn in het vrijwilligershandboek in teams die met elkaar zorgen voor het reilen en zeilen van het huis in drie 'ploegen'.  Een ochtenddienst loopt van 08.30 tot 13.30 uur, een middagdienst van 13.00 tot 17.45 uur en een avonddienst van 17.30 - 21.30 uur. Het is belangrijk dat je ten minste een dagdeel per week beschikbaar bent, en eenmaal per maand in het weekend een dagdeel kunt werken. Je geeft zelf aan wanneer je ingeroosterd kunt worden.

Moet ik opgeleid zijn als vrijwilliger in de zorg?

Nee, je bent geen zorg- of hulpverlener maar gastheer of gastvrouw. Je voert geen verzorgende taken uit. Wel verricht je licht administratieve werkzaamheden zoals het in- en uitschrijven van de gasten. Ook licht huishoudelijke taken horen erbij. Verder ben je een vraagbaak voor de gasten en een luisterend oor als ze dat nodig hebben. Vrijwilligers organiseren met elkaar ook van alles, zoals teamuitjes, jubilarissenbijeenkomsten en andere evenementen. Sommige vrijwilligers vinden het leuk om mee te denken met bijvoorbeeld communicatie en PR.

Word ik ingewerkt?

Als je interesse hebt in vrijwilligerswerk bij het Familiehuis, vul dan het aanmeldingsformulier op de website in. Je wordt uitgenodigd voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek om te bespreken of het vrijwilligerswerk iets voor jou is. Vervolgens kom je langs om je te oriènteren en daarna besluit je in overleg of je wilt worden ingewerkt. Tijdens de inwerkperiode draai je verschillende diensten met verschillende collega-vrijwilligers mee en heb je regelmatig contact met het management. 

Moet ik per se ervaring hebben met de ziekte kanker om vrijwilliger te kunnen worden?

Nee, dat hoeft niet. Het is belangrijk dat je je als vrijwilliger kunt inleven in de gasten en kunt luisteren naar de ander als die zijn of haar verhaal kwijt wil. Er wordt niet van je verwacht dat je medische kennis hebt. Vaak vinden onze vrijwilligers het wel fijn als ze op de hoogte zijn van de ontwikkelingen in kankeronderzoek en -behandeling en daarom organiseren we regelmatig avonden waarop deskundigen ons bijpraten.

Word vrijwilliger

"Het Familiehuis is voor veel mensen een tijdelijke veilige haven in een leven tussen hoop en vrees"
Ben van der Ven, vrijwilliger