Veelgestelde vragen

Wanneer kom ik in aanmerking om in het Familiehuis te verblijven?

Het Familiehuis is in principe bedoeld voor poliklinische kankerpatiënten en naasten (familieleden/vrienden) van kankerpatiënten die behandeld worden in het Erasmus MC. Gasten die in het Familiehuis verblijven, moeten voor zichzelf kunnen zorgen. In sommige gevallen kunnen er, mits er kamers beschikbaar zijn, ook familieleden van niet-oncologische patiënten in het Familiehuis logeren. Dit wordt in overleg door het management bepaald. Neem bij twijfel altijd even contact met ons op. 

Wat kost een overnachting?

Voor een kamer betaal je € 25 per nacht. In sommige gevallen vergoeden zorgverzekeraars (een deel van) de kosten. 

Hoe kan ik een kamer aanvragen?

Via de website, telefonisch (010-704 11 05) of in het Familiehuis aan de Groene Hilledijk 299. Ken je het Familiehuis nog niet, dan laten vrijwilligers graag het huis zien. Loop gerust bij ons binnen of bel voor een afspraak.

Is er WiFi in het Familiehuis?

Je kunt gebruik maken van de WiFi Hotspot van het Erasmus MC - je hebt daarvoor géén toegangscode nodig. In de woonkamer is een computer beschikbaar voor algemeen gebruik.

Kan ik parkeren?

Je kunt de auto als gast gratis op het terrein van het Familiehuis parkeren en gebruik maken van het gratis pendelbusje dat op gezette tijden naar en van het ziekenhuis rijdt. Bij de receptie is informatie verkrijgbaar over de exacte vertrektijden. Je wordt voor de ingang van het ziekenhuis afgezet en weer opgehaald. Deze gratis pendelbus is uitsluitend toegankelijk voor gasten van het Familiehuis op vertoon van de pas die je ontvangt bij de receptie. 

Hoe kom ik van het Familiehuis naar het Erasmus MC?

Vanuit het Familiehuis aan de Groene Hilledijk rijdt op werkdagen een gratis pendelbusje in 20 minuten naar het Erasmus MC. Meer informatie over vertrektijden is te verkrijgen bij de receptie. Ook kun je tram of bus naar het ziekenhuis nemen, of natuurlijk je eigen auto. Neem je liever de fiets, dan kun je in het Familiehuis gebruik maken van leenfietsen waaronder een e-bike. 

Wat moet ik meenemen?

In het Familiehuis is bed- en badlinnen beschikbaar. Je hoeft dus zelf geen handdoeken etc. mee te nemen. Wasmiddel voor de wasmachines is te verkrijgen bij de receptie. In de gezamenlijke eetkeuken zijn alle benodigdheden om te koken aanwezig, evenals borden, bestek, glazen etc. Je hoeft dus alleen je eigen boodschappen mee te nemen. Koffie en thee is eveneens (gratis) beschikbaar. 

Wordt mijn kamer schoongehouden?

Het Familiehuis is een logeerhuis en geen hotel. Onze gasten houden zelf hun kamer en badkamer schoon, tenzij ze ervoor kiezen om dit tegen betaling te laten doen. Ook de eetkamer en de keuken wordt na gebruik door onze gasten netjes en schoon achtergelaten. Het is niet toegestaan om maaltijden op de kamers te gebruiken. Ook roken is verboden. 

Kan ik zelf wassen?

  • Bij aankomst zijn de bedden opgemaakt en krijg je schone handdoeken. Deze kun je elke dag bij de receptie halen.
  • Je kunt in overleg gebruik maken van de wasmachines, droogtrommels en strijkgelegenheid in het Familiehuis. De machines werken op muntjes die bij de receptie te verkrijgen zijn. Daarbij krijg je een hoeveelheid waspoeder die voldoende is voor één was. Je hoeft dus géén wasmiddel zelf mee te nemen.
  • Bij vertrek kun je beddengoed en handdoeken in de waszak in de wasruimte achterlaten.

Zijn er winkels in de buurt?

In de nabijheid van het Familiehuis zijn diverse winkels en (simpele) restaurantjes aan de Groene Hilledijk/Beijerlandselaan. Je loopt in ca. 10 minuten naar de MCD Supermarkt aan de Groene Zoom, waar je ook een bakker vindt. Op 15/20 minuten loopafstand bevinden zich twee grote Albert Heijn vestigingen (Zuidplein of Beijerlandselaan). Als je liever op de fiets gaat, kun je die lenen van het Familiehuis.

Waar kan ik eten?

In het Familiehuis kun je zelf koken. Je hebt een eigen keukenkast voor je boodschappen, een koelkast en diepvriezer en je kunt gebruik maken van kookunits, oven, magnetron en vaatwasser. In het Familiehuis is al het benodigde keukengerei, pannen, bestek, borden, glazen etc. beschikbaar evenals koffiezetapparaten. In de eetkamer staat een automaat voor diverse soorten versgemalen koffie en thee.

Je kunt er ook voor kiezen in het ziekenhuis te eten. In de passage van het Erasmus MC zijn diverse winkels, een AH vestiging en restaurantjes. In de informatiemap op de gastenkamers is meer informatie hierover te vinden.

Kan ik ook alleen overdag een kamer gebruiken zonder overnachting?

Soms vinden patiënten die een dagbehandeling ondergaan het fijn om zich even te kunnen terugtrekken. Ook dat kan in het Familiehuis. In overleg kun je in onze huiskamer terecht. Ook is het mogelijk een kamer te reserveren voor een dag, om bijvoorbeeld even te kunnen uitrusten tussen de behandelingen door. In dat geval wordt een vergoeding van € 10 gevraagd. 
 

Is er altijd plaats in het Familiehuis?

Het komt vaak voor dat alle 13 kamers van het Familiehuis bezet zijn. 

Alhoewel wij trachten om iedereen zo goed mogelijk van dienst te zijn, kunnen wij dus helaas niet garanderen dat alle aanvragen ook gehonoreerd worden. Wij raden aan een kamer direct aan te vragen zodra bekend is wanneer de behandeling plaatsvindt. Indien het Familiehuis vol is en een verblijf onverhoopt niet mogelijk is, laten we dat uiterlijk 24 uur voor aanvang van het gewenste verblijf weten. Indien gewenst kunnen wij je informeren over alternatieve logeerplekken in de buurt van het ziekenhuis.

Is het Familiehuis dag en nacht open?

Management en vrijwilligers zijn aanwezig tussen 08.00 en 21.00u. Vanaf 21.00u (tot 08.00u) is beveiliging aanwezig in de receptie. Na inschrijving zijn gasten vrij om dag en nacht het Familiehuis te betreden. 

Logeren dichtbij het ziekenhuis

Wordt je partner of familielid behandeld in het Erasmus MC Kanker Instituut of ben je zelf poliklinisch patiënt? Dan kun je logeren in het Familiehuis Daniel den Hoed. Dat bespaart energie en reistijd.
In een huiselijke omgeving kun je zelf koken en wassen. Je bent heel dichtbij de kliniek en naar de centrumlocatie van het Erasmus MC gaat elk half uur een pendelbusje.
Wil je even binnenkijken, loop dan gerust even langs. Onze vrijwilligers laten je graag het Familiehuis zien.