Veelgestelde vragen

Wanneer kom ik in aanmerking om in het Familiehuis te verblijven?

Het Familiehuis is in principe bedoeld voor poliklinische kankerpatiënten en naasten (familieleden/vrienden) van kankerpatiënten die behandeld worden in het Erasmus MC Kanker Instituut. Voor de periode van behandeling en/of opname kan een kamer worden aangevraagd. Gasten die in het Familiehuis verblijven, moeten voor zichzelf kunnen zorgen.

In sommige gevallen kunnen er, mits er kamers beschikbaar zijn, ook familieleden van niet-oncologische patiënten in het Familiehuis logeren. Dit wordt in overleg met het management bepaald. Neem bij twijfel altijd even contact met ons op. 

Wat kost een overnachting?

De eigen bijdrage voor gasten met een Nederlandse zorgverzekering bedraagt € 25,- per kamer per nacht. Dit bedrag is gebaseerd op maximaal twee personen per kamer. In sommige gevallen vergoeden zorgverzekeraars (een deel van) de kosten. Voor gasten zonder Nederlandse zorgverzekering gelden afwijkende tarieven. 

De werkelijke kosten voor een overnachting bedragen minstens het viervoudige van deze eigen bijdrage. Dit verschil wordt bekostigd door middel van donaties. Dankzij deze donaties kunnen we het voor vele (kanker)patiënten en hun naasten mogelijk maken dichtbij het ziekenhuis en dichtbij elkaar te kunnen zijn gedurende opname en behandeling.
 

Kan ik met meerdere personen in een kamer verblijven?

U kunt met twee personen op een kamer verblijven, indien nodig zelfs met drie. Voor deze derde persoon wordt € 10,- per nacht gerekend. Er zijn ook kamers in het Familiehuis met een tussendeur zodat meerdere kamers door een familie kunnen worden bezet. 

Ik maak gebruik van een rolstoel. Kan ik dan ook in het Familiehuis terecht?

Het Familiehuis voorziet in diverse faciliteiten voor mindervaliden. Zo zijn er speciale gastenkamers met meer ruimte en aangepaste voorzieningen. Op de 6e en 7e verdieping is een mindervalidetoilet aanwezig. De keuken beschikt over een verlaagde, rolstoelgeschikte werkplek. Tevens is op verzoek een douchestoel, rolstoel of rollator te leen. 

Is er wifi in het Familiehuis?

Het hele Familiehuis is voorzien van draadloos internet (wifi) waarvan u gratis gebruik kunt maken. U kunt verbinding maken met de wifi Hotspot van het Erasmus MC. U hebt hiervoor geen toegangscode nodig. Na 48 uur wordt de verbinding verbroken en moet er opnieuw ingelogd worden. In de lobby is een computer beschikbaar voor algemeen gebruik. 

Kan ik bij het Familiehuis parkeren?

Het Familiehuis bevindt zich in het centrum van Rotterdam waar parkeerruimte schaars is. Hierdoor is er helaas geen mogelijkheid om gratis te parkeren. Bij voldoende ruimte kunt u voor maximaal twee nachten (€ 10,- per nacht) uw auto parkeren in de parkeergarage van Little C (onder het Familiehuis). Een parkeerplek dient vooraf aangevraagd te worden via het kameraanvraagformulier en wordt toegekend op basis van beschikbaarheid. 

Na twee dagen of direct na aanvang van uw verblijf, kunt u uw auto in één van de parkeergarages van het Erasmus MC (Wytemaweg of Westzeedijk) parkeren tegen een gereduceerd tarief. In de directe omgeving van het Erasmus MC volgt u de bewegwijzeringsborden naar deze parkeergarages. In de parkeergarages volgt u de borden naar 'Ingang' waarna u in het voetgangersgebied ('Passage/Plein') komt. Vanaf de hoofdingang van het Erasmus MC volgt u de op de plattegrond aangegeven looproute. 

Meer informatie over de parkeergarages van het Erasmus MC, de parkeertarieven en de kortingsregelingen vindt u op www.erasmusmc.nl/bereikbaarheid

Wat moet ik meenemen?

In het Familiehuis is bed- en badlinnen beschikbaar. U hoeft dus zelf geen handdoeken mee te nemen. Kleding kan gewassen worden in de wasmachines. Deze worden automatisch gedoseerd, dus wasmiddel hoeft niet meegenomen te worden. In de gezamenlijke keuken en eetruimte zijn alle benodigden om te koken aanwezig, evenals borden, bestek, glazen, etc. Koffie en thee is eveneens (gratis) beschikbaar. U moet wel voor uw eigen boodschappen zorgen. Alle gasten beschikken over een eigen deel van een voorraadkast en koelkast om boodschappen te bewaren. 

Op de 8e verdieping van het Familiehuis is een kleine fitnessruimte te vinden. Wilt u hier gebruik van maken, neem dan sportkleding mee. 

Wordt mijn kamer schoongehouden?

Het Familiehuis is géén hotel, maar een logeerhuis. Uwordt daarom verzocht om tijdens uw verblijf uw eigen kamer en badkamer schoon te houden. Schoonmaakspullen vindt u in de werkkast op uw etage, links naast de lift. Het beddengoed en de handdoeken worden door ons geleverd en gewassen. Wanneer u tijdens uw verblijf schoon beddengoed of schone handdoeken wilt, kunt u dit aan de vrijwilligers vragen. 

Bij vertrek behoort u het beddengoed af te halen en uw kamer schoon en in dezelfde staat als bij ingebruikname, op te leveren. Vuile was kan in de daarvoor bestemde waszakken worden gedaan en naar de wasruimte op de 8e verdieping worden gebracht. Een vrijwilliger controleert bij vertrek samen met u de kamer. 

Mocht u niet in staat zijn zelf uw kamer (voldoende) schoon te houden en/of op te leveren, of wanneer uw hoofd er niet naar staat, dan kan dit voor u gedaan worden. Wij brengen hiervoor een schoonmaakvergoeding van € 25,- in rekening. 

Kan ik zelf wassen?

Bij aankomst zijn de bedden opgemaakt en krijgt u schone handdoeken. Wanneer u tijdens uw verblijf schoon beddengoed of schone handdoeken wilt, kunt u dit aan de vrijwilligers vragen. 

Op de 8e verdieping is een wasruimte met wasmachines, drogers en stijkgelegenheid. Dit betaalt u met uw pinpas bij de machine. Wasmiddel wordt automatisch gedoseerd door de machine. 

Bij vertrek kunt u beddengoed en handdoeken in een waszak in de wasruimte achterlaten. 

Zijn er winkels in de buurt?

Het Erasmus MC bevindt zich op loopafstand van het Familiehuis. In de centrale hal van het ziekenhuis ('Passage') is een aantal winkels en restaurants te vinden. Zo zijn er een AH-to-go, AKO, bloemenwinkel. cadeauwinkel en een Etos aanwezig. Tevens zijn er twee (personeels)restaurants waar u welkom bent om een hapje te eten. 

Daarnaast zijn er in de omgeving van het Familiehuis meerdere supermarkten en restaurants te vinden. In de gasteninformatiemap die op elke kamer te vinden is, vindt u een aantal suggesties. 

Waar kan ik eten?

Het Familiehuis verstrekt geen maaltijden. Wel kunt  u gebruik maken van de aanwezige faciliteiten om zelf maaltijden te bereiden en bewaren. Voor iedere gastenkamer is er in de gemeenschappelijke keuken op de 7e verdieping een gedeelde koelkast en een eigen voorraadlade beschikbaar, corresponderend met het kamernummer. In de eetkamer kunt u uw maaltijd nuttigen. 

We verzoeken de gasten na 21.00 uur niet meer te koken en de keuken na ieder gebruik schoon en netjes achter te laten. Vuile kopjes, borden, etc. (behalve pannen, deze graag met de hand afwassen) kunt u in de vaatwasser plaatsen. De vaatwassers worden door de vrijwilligers aangezet en uitgeruimd. Gebruiksaanwijzingen voor alle apparatuur zijn aanwezig. 

Het nuttigen van maaltijden op de gastenkamer is niet toegestaan. Vanwege de brandveiligheid is het ook niet toegestaan om zelf meegebrachte elektronische apparatuur zoals een waterkoker of koffiezetapparaat in de gastenkamer te gebruiken. 

U kunt er ook voor kiezen in het Erasmus MC te eten. In de centrale hal van het ziekenhuis ('Passage')  zijn diverse winkels (waaronder een AH-to-go) en restaurants te vinden. In de gasteninformatiemap die op elke kamer te vinden is, vindt  u hier meer informatie over inclusief suggesties voor nabijgelegen restaurants. 

Kan ik ook alleen overdag een kamer gebruiken zonder overnachting?

Soms vinden patiënten die een dagbehandeling ondergaan het fijn om zich even terug te kunnen trekken. Ook dat kan in het Familiehuis. De lobby en het dakterras op de 6e verdieping zijn toegankelijk als ontspanningsplek voor patiënten/naasten die niet in het Familiehuis logeren. ZIj kunnen hier de wachttijd tussen de afspraken en behandelingen in het Erasmus MC als daggast op een ontspannen wijze overbruggen.

Is er altijd plaats in het Familiehuis?

Het komt voor dat alle kamers van het Familiehuis bezet zijn. Alhoewel we trachten om iedereen zo goed mogelijk van dienst te zijn, kunnen wij dus helaas niet garanderen dat alle aanvragen ook gehonoreerd worden. Wij raden aan een kamer direct aan te vragen zodra bekend is wanneer de behandeling plaatsvindt. Indien het Familiehuis vol is en een verblijf onverhoopt niet mogelijk is, laten we dat uiterlijk 24 uur voor aanvang van het gewenst verblijf weten. 

Is het Familiehuis dag en nacht open?

Het management en de vrijwilligers zijn aanwezig tussen 07.30 en 21.30 uur. Na inschrijving zijn gasten vrij om dag en nacht het Familiehuis te betreden. Hiervoor worden speciale toegangspassen uitgereikt. 

Familiehuis Daniel den Hoed is een zelfstandige stichting. Het logeerhuis voor kankerpatiënten en hun naasten wordt liefdevol ondersteund door stichting Roparun en vele andere geweldige donateurs. 

Kankerpatiënten kunnen niet zonder hun familie. Het Familiehuis kan niet zonder u!

Contact

Familiehuis Daniel den Hoed
Karl Weisbardstraat 205
3015 GM  Rotterdam
010 - 704 11 05

familiehuis@erasmusmc.nl

NL24 ABNA 0491 9890 75
Fiscaal nummer 0092.05.676
KvK nummer 41131635