Veelgestelde vragen

Wanneer kom ik in aanmerking om in het Familiehuis te verblijven?

Het Familiehuis is in principe bedoeld voor poliklinische kankerpatiënten en naasten (familieleden/vrienden) van kankerpatiënten die behandeld worden in het Erasmus MC. Gasten die in het Familiehuis verblijven, moeten voor zichzelf kunnen zorgen. In sommige gevallen kunnen er, mits er kamers beschikbaar zijn, ook familieleden van niet-oncologische patiënten in het Familiehuis logeren. Dit wordt in overleg door het management bepaald. Neem bij twijfel altijd even contact met ons op. 

Wat kost een overnachting?

Voor een kamer betaal je € 25 per nacht. In sommige gevallen vergoeden zorgverzekeraars (een deel van) de kosten. 

Hoe kan ik een kamer aanvragen?

Via de website, telefonisch (010-704 11 05) of in het Familiehuis aan de Karl Weisbardstraat 205. Ken je het Familiehuis nog niet, dan laten vrijwilligers graag het huis zien. Loop gerust bij ons binnen of bel voor een afspraak.

Kan ik met meerdere personen in een kamer verblijven?

Je kunt met twee personen op een kamer verblijven, indien nodig zelfs met drie. In dat geval wordt een extra bed bijgeplaatst waarvoor € 10 extra per nacht wordt gerekend. Er zijn ook kamers in het Familiehuis met een tussendeur, waardoor in sommige gevallen meerdere kamers door een familie kunnen worden bezet. 

Ik maak gebruik van een rolstoel. Kan ik dan ook in het Familiehuis terecht?

Het Familiehuis voorziet in diverse faciliteiten voor mindervaliden. Zo zijn er speciale gastenkamers met meer ruimte en aangepaste voorzieningen. Op de 6e en 7e verdieping is een mindervalidentoilet aanwezig. De keuken beschikt over een verlaagde, rolstoelgeschikte werkplek. Tevens is op verzoek een douchestoel, rolstoel of rollator te leen.

Is er WiFi in het Familiehuis?

Je kunt gebruik maken van de WiFi Hotspot van het Erasmus MC - je hebt daarvoor géén toegangscode nodig. In de lobby is een computer beschikbaar voor algemeen gebruik.

Kan ik parkeren?

Het aantal eigen parkeerplaatsen van het Familiehuis in de parkeergarage van Little C is beperkt. Bij  kameraanvraag kun je een verzoek indienen hiervan gebruik te mogen maken. Parkeren is tegen
betaling en voor maximaal twee nachten. Kom je zelf met de auto, dan verzoeken wij je gebruik te maken van één van de twee parkeergarages van het Erasmus MC aan de Westzeedijk of de Wytemaweg. In de directe omgeving van het Erasmus MC volgt u de bewegwijzeringsborden naar deze parkeergarages. In de parkeergarages volg je de borden naar Ingang waarna je in het
voetgangersgebied (Passage/Plein) komt. Vanaf de Hoofdingang Erasmus MC volg je de op
de plattegrond aangegeven looproute. 
Meer informatie over de parkeergarages van het Erasmus MC, de parkeertarieven en de
kortingsregelingen op: www.erasmusmc.nl/bereikbaarheid 

Wat moet ik meenemen?

In het Familiehuis is bed- en badlinnen beschikbaar. Je hoeft dus zelf geen handdoeken etc. mee te nemen. Als je kleding wilt wassen, hoef je géén wasmiddel mee te nemen; dit wordt automatisch gedoseerd in de wasmachines. In de gezamenlijke eetkeuken zijn alle benodigdheden om te koken aanwezig, evenals borden, bestek, glazen etc. Je hoeft dus alleen je eigen boodschappen mee te nemen. Koffie en thee is eveneens (gratis) beschikbaar. 

Wordt mijn kamer schoongehouden?

Het Familiehuis is géén hotel maar een logeerhuis. U wordt daarom verzocht om tijdens uw verblijf uw eigen kamer en badkamer schoon te houden. Schoonmaakspullen vindt u in de werkkast op uw etage,  links naast de lift. Het beddengoed en de handdoeken worden door ons geleverd en gewassen. Wanneer u tijdens uw verblijf schoon beddengoed of schone handdoeken wilt, kunt u dit aan de vrijwilligers vragen. Bij vertrek behoort u het beddengoed af te halen en uw kamer schoon en in dezelfde staat als bij  ingebruikname, op te leveren. Uw vuile was kunt u in de daarvoor bestemde waszakken doen en naar de wasruimte op de 8e verdieping brengen. Een vrijwilliger controleert bij vertrek samen met u de kamer. Mocht u niet in staat zijn zelf uw kamer (voldoende) schoon te houden en/of op te leveren, of indien uw hoofd  hier niet naar staat, dan kan dit voor u gedaan worden. Wij brengen hiervoor een schoonmaakvergoeding (à €25,-) in rekening.

Kan ik zelf wassen?

  • Bij aankomst zijn de bedden opgemaakt en krijg je schone handdoeken. Deze kun je elke dag bij de receptie halen.
  • Je kunt in overleg gebruik maken van de wasmachines, droogtrommels en strijkgelegenheid in het Familiehuis. Dit betaal je met je pinpas bij de machine. Voor wasmiddel wordt gezorgd, dit hoef je niet zelf mee te nemen.
  • Bij vertrek kun je beddengoed en handdoeken in de waszak in de wasruimte achterlaten.

Zijn er winkels in de buurt?

Het Erasmus MC bevindt zich op loopafstand van het Familiehuis. In de centrale hal van het Erasmus MC (de passage) is een aantal winkels en restaurants te vinden. Zo zijn er een AH-to go, AKO, bloemenwinkel, cadeauwinkel en een Etos aanwezig. Tevens zijn er twee (personeels)restaurants waar ook u welkom bent om een hapje te eten. Daarnaast zijn er supermarkten in de omgeving van het Familiehuis te vinden, bijvoorbeeld op de Nieuwe Binnenweg (AH en Coop).

Waar kan ik eten?

Het Familiehuis verstrekt geen maaltijden. Wel kun je gebruik maken van de aanwezige faciliteiten om zelf maaltijden te bewaren en te bereiden. Voor iedere gastenkamer is er in de gemeenschappelijke keuken op de 7e etage een gedeelde koelkast en een eigen voorraadlade beschikbaar, corresponderend met het kamernummer. In de eetkamer kun je je maaltijd nuttigen.

Wij verzoeken je na 21.00 uur niet meer te koken en de keuken na ieder gebruik schoon en netjes achter te laten. Vuile kopjes, bordjes etc. (behalve pannen, deze graag met de hand afwassen) kun je in de vaatwasser plaatsen. De vaatwassers worden door de vrijwilligers aangezet en uitgeruimd. Gebruiksaanwijzingen voor alle apparatuur zijn aanwezig.

Het nuttigen van maaltijden op de gastenkamer is niet toegestaan. Vanwege de brandveiligheid is het ook niet toegestaan om zelf meegebrachte elektronische apparatuur zoals een waterkoker of koffiezetapparaat in de gastenkamer te gebruiken.

Je kunt er ook voor kiezen in het ziekenhuis te eten. In de passage van het Erasmus MC zijn diverse winkels, een AH vestiging en restaurantjes. In de informatiemap op de gastenkamers is meer informatie hierover te vinden.

Kan ik ook alleen overdag een kamer gebruiken zonder overnachting?

Soms vinden patiënten die een dagbehandeling ondergaan het fijn om zich even te kunnen terugtrekken. Ook dat kan in het Familiehuis. De lobby en het dakterras op de 6e verdieping zijn toegankelijk als ontspanningsplek voor patiënten/naasten die niet in het Familiehuis logeren. Zij kunnen hier de wachttijd tussen de afspraken en behandelingen in het Erasmus MC als dag gast op een ontspannen wijze overbruggen. 

Is er altijd plaats in het Familiehuis?

Het komt voor dat alle kamers van het Familiehuis bezet zijn. 

Alhoewel wij trachten om iedereen zo goed mogelijk van dienst te zijn, kunnen wij dus helaas niet garanderen dat alle aanvragen ook gehonoreerd worden. Wij raden aan een kamer direct aan te vragen zodra bekend is wanneer de behandeling plaatsvindt. Indien het Familiehuis vol is en een verblijf onverhoopt niet mogelijk is, laten we dat uiterlijk 24 uur voor aanvang van het gewenste verblijf weten. Indien gewenst kunnen wij je informeren over alternatieve logeerplekken in de buurt van het ziekenhuis.

Logeren dichtbij het ziekenhuis

Wordt je partner of familielid behandeld in het Erasmus MC Kanker Instituut of ben je zelf poliklinisch patiënt? Dan kun je logeren in het Familiehuis Daniel den Hoed. Dat bespaart energie en reistijd. In een huiselijke omgeving kun je zelf koken en wassen. Wil je even binnenkijken, loop dan gerust even langs. Onze vrijwilligers laten je graag het Familiehuis zien.