"Een hele geruststelling dat mijn vrouw dichtbij is"

Huub en Mia van de Wouwer logeerden in het Familiehuis toen de Limburger werd behandeld voor lymfeklierkanker. "Het is een hele geruststelling dat mijn vrouw hier kon logeren. Iedereen is zo aardig voor haar."

2018 | Interview Huub en Mia van der Wouwer 
Fotografie: Marcel Krijger

Bij Huub van der Wouwer (64) werd vorig jaar lymfeklierkanker vastgesteld. Deze diagnose kwam voor hem en zijn vrouw Mia als donderslag bij heldere hemel. Vanuit zijn woonplaats Beek was het ziekenhuis in Sittard voor de Limburger de eerste logische behandellocatie dichtbij huis. Helaas sloegen de chemokuren daar onvoldoende aan. De daaropvolgende behandeling in het ziekenhuis in Maastricht bood eveneens onvoldoende resultaat. Toen bleef er nog één optie over: meedoen met een wetenschappelijke studie van het Erasmus MC in Rotterdam. “Daarbij zijn mijn eigen stamcellen afgenomen. Deze zijn vervolgens in Amerika bewerkt en in het Erasmus MC weer teruggeplaatst” vertelt Huub aan de keukentafel in het Familiehuis. “Voor Mia was heen en weer reizen naar Limburg uiteraard geen optie maar gelukkig was er een kamer in het Familiehuis beschikbaar”.

Tijdens het wekenlange verblijf van Huub in het ziekenhuis verbleef Mia eerst alleen in het Familiehuis; haar man voegde zich na ontslag uit het ziekenhuis bij haar. “Huub moest die eerste periode binnen een half uur in het ziekenhuis kunnen zijn voor het geval zich een complicatie voordeed, werd ons verteld. Terug naar huis was dus geen optie, maar 

gelukkig konden we toen samen in het Familiehuis blijven. Heel geruststellend om dichtbij het ziekenhuis te zijn en toch je eigen plekje te hebben” vertelt Mia.

Ze is dankbaar voor alle vriendelijkheid. “Iedereen is zo aardig, artsen en verpleegkundigen, de vrijwilligers, de chauffeurs van het pendelbusje dat mij dagelijks naar het ziekenhuis bracht. Uiteraard missen we de Limburgse vlaai, maar de Rotterdamse warmte maakt veel goed” lacht ze.

“Ik maak me het meeste zorgen om mijn familie. Voor mij als patiënt wordt goed gezorgd maar hoe zal het verder gaan? Het voelt nu als kop of munt” vertelt Huub in februari 2019.  “Juist in zo’n onzekere tijd is het Familiehuis een grote meerwaarde. Alle gasten hier zitten in hetzelfde wankele schuitje. Je kunt hier je hart luchten bij elkaar en ook bij de vrijwilligers vinden we een luisterend oor. Ze leven allemaal mee en zorgen goed voor mijn vrouw. Dat is een hele geruststelling”, benadrukt hij nogmaals.

Familiehuis Daniel den Hoed is een zelfstandige stichting. Het logeerhuis voor kankerpatiënten en hun naasten wordt liefdevol ondersteund door stichting Roparun en vele andere geweldige donateurs. 

Kankerpatiënten kunnen niet zonder hun familie. Het Familiehuis kan niet zonder u!

Contact

Familiehuis Daniel den Hoed
Karl Weisbardstraat 205
3015 GM  Rotterdam
010 - 704 11 05

familiehuis@erasmusmc.nl

NL24 ABNA 0491 9890 75
Fiscaal nummer 0092.05.676
KvK nummer 41131635