'Het Familiehuis kan je redding zijn'

Interview 2018 met Rene Klerx en Anne-Mieke Lamers. Foto: Marcel Krijger

Sinds 2013 komen ze in het Familiehuis: Rene Klerx en Anne-Mieke Lamers uit Waalwijk. René onderging in dat jaar een autologe stamceltransplantatie en Anne-Mieke logeerde wekenlang dichtbij, in het Familiehuis. Ook in de jaren daarna waren er geregeld opnames, behandelingen, complicaties en veel ups en downs die ze samen hebben doorstaan. “Dat was mogelijk dankzij het Familiehuis” zeggen ze heel stellig. “We zijn er steeds weer samen uitgekomen en blijven positief”.

Voor Anne-Mieke betekende het Familiehuis “een verlengstuk van thuis” als René in het ziekenhuis lag. Het bracht haar in die nare tijd een basis van veiligheid en warmte. “Naast het praktische voordeel van faciliteiten als zelf kunnen koken en wassen vind ik de warme belangstelling van vrijwilligers zo bijzonder. De oprechte vraag ‘hoe gaat het’ als je binnenkomt. Maar ook als je even niet wilt praten wordt dat feilloos aangevoeld. Dat vind ik heel knap.” Ontspanning vond ze in het groene park naast het Familiehuis - “even zuurstof innemen” - en ook door gesprekken met andere gasten. “Het geeft lucht als je ’s avonds na een zware dag, uit het ziekenhuis komt en dan met een wijntje de dag doorneemt met iemand die je begrijpt. Ik heb veel steun aan anderen gehad en nog steeds fijn contact met lotgenoten uit het Familiehuis. Op trieste momenten help je elkaar en op positieve momenten straalt die energie ook weer af op anderen. Ik weet niet of ik het gered had zonder het Familiehuis” zegt ze eerlijk.

Ook voor René als patiënt gaf het rust dat zijn vrouw dichtbij was. “Ik zag haar slijten tijdens die lange opnames. Vergeet niet: ook haar leven stond stil. Alles draaide om mijn ziekte. Als Anne-Mieke heen en weer had moeten reizen, had ik me zeer bezwaard gevoeld en vooral ook voor de kinderen was het geruststellend dat ik niet alleen was. We hebben het samen gered”, zegt hij terwijl hij de hand van zijn vrouw liefdevol vastpakt. “Door gebruik van bepaalde medicijnen kreeg ik sterke hallucinaties en angstaanvallen. Ik had er niet aan moeten denken dat mijn vrouw niet in de buurt was geweest. Je hebt elkaar dan zo hard nodig” zegt hij geëmotioneerd.

René is ernstig ziek geweest. “Kantje boord” zegt hij zelf. Hoe lang houdt mijn lichaam dit vol, was een gedachte die soms bij hem opkwam tijdens die angstige momenten.

Maar René en Anne Mieke zijn en blijven positief. “Daar hebben we ook reden toe. Iedere keer komen we er weer uit en dat is omdat je het samen kunt doen. We hebben de ziekte niet in de hand, maar wel de keuze hoe wij ermee omgaan.”

Een slaapplek dichtbij het ziekenhuis

Wordt je partner of familielid voor kanker behandeld in het Erasmus MC of ben je zelf poliklinisch kankerpatiënt? Dan kun je logeren in het Familiehuis Daniel den Hoed. Logeren dichtbij het ziekenhuis geeft rust en bespaart energie en reistijd.
In een huiselijke en gezellige omgeving kun je zelf koken en wassen. Zolang het Familiehuis in Rotterdam-Zuid is gevestigd (tot eind 2020) kun je gebruik maken van het gratis pendelbusje van en naar het ziekenhuis. 
Wil je even binnenkijken, loop dan gerust even langs bij het Familiehuis. Onze vrijwilligers leiden je graag rond.