"Quality time is mijn houvast"

Interview met Ronald en Kim Turenhout, 2017, foto door Marcel Krijger

"Je bent 34, de toekomst ligt voor je en je voelt je fit. Je traint zelfs voor de halve marathon. Dan, vanuit het niets, krijg je een epileptische aanval. En nog een.  Je beseft dat er iets mis is.

Het overkwam begin 2008 Ronald Turenhout uit Eindhoven. Op de dag dat hij in ondertrouw zou gaan met vriendin Kim kreeg hij de verpletterende uitslag: een hersentumor en een korte levensverwachting. Kim en Ronald gingen zelf op zoek naar de beste neurochirurg en kwamen terecht in het Erasmus MC. 

Inmiddels zijn we bijna tien jaar, twee operaties en de nodige behandelingen verder.  Ronald en Kim zijn getrouwd en inmiddels trotse ouders van de zesjarige Lot.  De hersentumor is helaas nog steeds aanwezig. Doordat deze zich in het spraakgedeelte bevindt, is een volgende operatie niet mogelijk. Met chemokuren wordt geprobeerd om de groei zoveel mogelijk te remmen.

Ronald geniet met volle teugen van het contact met zijn dochter, waarmee hij veel dingen onderneemt. Zo namen ze in oktober samen deel aan de Marathon van Eindhoven. Ronald liep de tien kilometer en daarna met Lot nog eens de Kidsrun. Dat Ronald na zes chemokuren in staat is zo’n sportprestatie te leveren zegt genoeg over zijn conditie. “Ik was altijd al een sporter , dat helpt natuurlijk enorm om met al die behandelingen toch redelijk goed in conditie te blijven” zegt hij.

Omdat het heen en weer reizen tussen Eindhoven en Rotterdam te belastend is voor Ronald, logeren Kim en hij regelmatig in het Familiehuis. Soms waren ze in de afgelopen jaren wekenlang te gast in wat voor hen een tweede thuis is geworden. “Het klinkt als een cliché, maar het is echt zo. We koesteren ons in de warmte van het Familiehuis en alle vrijwilligers. Met twee van hen hebben we zelfs een hechte vriendschap opgebouwd.  Ook met andere gasten ontstaat soms een band, beaamt Kim. “Met een jonge vrouw had  ik ’s nachts in de woonkamer hele gesprekken over onze angst en zorgen, maar we hebben ook ontzettend gelachen. Dat heb je wel nodig in zo’n tijd van spanning en onzekerheid. In het Familiehuis heerst echt geen sfeer van doffe ellende, verre van. Er is begrip en warmte voor iedereen.”

Ronald leeft bij de dag, al valt dat lang niet altijd mee. De toekomst is onzeker. Toch zien Kim en hij ook de positieve kant van zijn ziekte. “Quality time is mijn houvast” zegt hij. “Met mijn dochter in de wildwaterbaan, ik kan er intens van genieten. Waar andere vaders misschien na zes keer denken dat het wel genoeg is, heb ik in mijn achterhoofd dat het wellicht de laatste keer kan zijn en ga ik nog een keer.” Heeft Ronald nog een droom? “Met Lot en Kim naar Disneyland Parijs, en misschien ooit nog op safari in Zuid-Afrika. Dat zou geweldig zijn.  En volgend jaar de halve marathon lopen in Eindhoven en daarmee geld ophalen voor het Familiehuis. Zo kijk ik toch stiekem naar de toekomst.”

(Ronald is op 28 december 2018 overleden, een dag na zijn 45e verjaardag)

Een slaapplek dichtbij het ziekenhuis

Wordt je partner of familielid voor kanker behandeld in het Erasmus MC of ben je zelf poliklinisch kankerpatiënt? Dan kun je logeren in het Familiehuis Daniel den Hoed. Logeren dichtbij het ziekenhuis geeft rust en bespaart energie en reistijd.
In een huiselijke en gezellige omgeving kun je zelf koken en wassen. Zolang het Familiehuis in Rotterdam-Zuid is gevestigd (tot eind 2020) kun je gebruik maken van het gratis pendelbusje van en naar het ziekenhuis. 
Wil je even binnenkijken, loop dan gerust even langs bij het Familiehuis. Onze vrijwilligers leiden je graag rond.