"Deze ziekte draag je met elkaar"

Interview met Jose Moulen, 2021 . Foto: Marcel Krijger

“Al tien jaar worden we geconfronteerd met de ziekte van mijn man. Tien jaar gaat het op en neer, het voelt als een golfbeweging. We zijn positief ingestelde mensen, maar in het dal van zo’n golf is het ontzettend belangrijk dat anderen meeleven. Thuis zijn dat de kinderen, vrienden en familie; in Rotterdam de mensen in het Familiehuis. Deze ziekte draag je met elkaar. Als je een hele dag in het ziekenhuis bent geweest, geeft het zo’n warm gevoel als ik terug kom in het Familiehuis en vrijwilligers oprecht bezorgd vragen hoe het met me gaat. Je zit daar niet geïsoleerd zoals in een hotel en bovendien is het prijstechnisch ook een prettige uitkomst. Om maar niet te spreken over de korte afstand naar het ziekenhuis. Ik moet er niet aan denken om telkens vanuit Limburg heen en weer te rijden.”

De Limburgse beschouwt het Familiehuis als een comfortabel logeerhuis. “Het zelf schoonhouden van je kamer en koken geeft structuur” zegt ze. “Ik vind het fijn om iets om handen te hebben en ’s avonds zit ik lekker op mijn kamer TV te kijken. Als ik behoefte heb aan een praatje kan dat, maar het hoeft niet per se. Dat geeft een gevoel van vrijheid.” Niet alleen met vrijwilligers maar ook met andere gasten is er goed contact. “Zeker als mensen er wat langer logeren, leer je elkaar wel kennen. Het zijn de gezellige momentjes, zoals samen ontbijten in de eetkeuken, die verlichting geven in moeilijke dagen.” Ze roemt de persoonlijke benadering in het Familiehuis. “Met werkelijk elke vraag kan ik terecht en als ik per e-mail een kamer aanvraag, krijg ik altijd een lief mailtje terug van de medewerkers. Dat doet me goed.”

José promoot het Familiehuis ook bij anderen. “Niet alleen als logeermogelijkheid, maar ook als goed doel dat steun nodig heeft. Via Doelshop.nl bijvoorbeeld. Ook het geld dat ik vroeger aan kerstkaarten uitgaf, gaat nu naar het Familiehuis als goed doel. Alle beetjes helpen, en ik weet zelf hoe belangrijk het is” besluit ze.

Huiselijk en betaalbaar logeren dichtbij het ziekenhuis

Wordt je partner of familielid voor kanker behandeld in het Erasmus MC of ben je zelf poliklinisch kankerpatiënt? Dan kun je logeren in het Familiehuis Daniel den Hoed. Logeren dichtbij het ziekenhuis geeft rust en bespaart energie en reistijd.
In een huiselijke en gezellige omgeving kun je zelf koken en wassen. Zolang het Familiehuis in Rotterdam-Zuid is gevestigd (tot eind 2020) kun je gebruik maken van het gratis pendelbusje van en naar het ziekenhuis. 
Wil je even binnenkijken, loop dan gerust even langs bij het Familiehuis. Onze vrijwilligers leiden je graag rond.