Afbeelding brug

Komst Daniel den Hoedbrug zekergesteld

Verbinding tussen Familiehuis Daniel den Hoed en Erasmus MC Kanker Insituut komt er dankzij inspanningen van velen. 

29 september 2023

Vanaf medio 2024 zal, als laatste onderdeel van de gebiedsontwikkeling Little C en Tuschinskipark, gestart worden met de bouw van de Daniel den Hoedbrug. Vincent Karremans, wethouder mobiliteit, geeft aan dat gasten van het Familiehuis na oplevering van de brug in 2025 niet langer via de stoplichten de drukke ‘s Gravendijkwal over hoeven te steken om in het Erasmus MC Kanker Instituut te komen. “De Daniel den Hoedbrug wordt een prachtig nieuw icoon voor de stad, dwars over de ‘s Gravendijkwal en toegankelijk voor alle publiek. Maar nog belangrijker is dat we hiermee een directe verbinding leggen tussen patiënten en hun vrienden en familie, zodat ze snel bij elkaar kunnen zijn. We steunen dit hartverwarmende project van harte en zijn trots dat we het nu, mede dankzij de gulle giften van anderen, waar kunnen maken.” 

Dankzij de openbare loopbrug is de afstand tussen Familiehuis en het ziekenhuis straks sneller en veiliger af te leggen. Naast het beschikbaar gestelde gemeentebudget was cofinanciering een vereiste voor de realisatie van de Daniel den Hoedbrug. Door de hulp van Stichting Daniel den Hoed en KWF, via deelnemers aan de Rotterdam Marathon, is het gelukt het benodigde bedrag rond te krijgen.

De Daniel den Hoedbrug vormt straks een fysieke voetgangersverbinding tussen het Erasmus MC en de wijk Little C, waar het Familiehuis gevestigd is. Via de passage van het Erasmus MC wordt hiermee in de toekomst tevens een -voor alle Rotterdammers toegankelijke- verbinding gelegd tussen het Museumpark, Coolhaven en het nieuwe Tuschinskipark.

De toegezegde komst van de brug en de door de gemeente afgegeven inspanningsverplichting hiervoor, was voor Familiehuis Daniel den Hoed destijds de doorslaggevende factor om zich in de wijk Little C te vestigen.  

Familiehuis Daniel den Hoed
Het Familiehuis biedt een tijdelijk ‘tweede thuis’ aan kankerpatiënten en hun naasten die behandeld worden in het Erasmus MC Kanker Instituut. “Het idee dat naasten heel dicht in de buurt verblijven en zo nodig binnen enkele minuten in het ziekenhuis kunnen zijn, zelfs midden in de nacht, is voor de patiënt een geruststellende gedachte in een enorm hectische periode. We zijn dan ook erg blij dat de beloofde brug er nu eindelijk gaat komen en dankbaar dat zovelen zich hiervoor hebben ingezet”, aldus Rachel Maréchal, directeur Familiehuis Daniel den Hoed.

Naamgeving
Stichting Daniel den Hoed was de eerste partij die zich heeft gecommitteerd aan een bijdrage voor de cofinanciering van de brug. Voorwaarde was dat de brug vernoemd zou worden naar Dr. Daniel den Hoed. Willem den Hoed: “Mijn vader heeft als Rotterdamse arts én grondlegger van de radiotherapie in Nederland, veel betekend voor kankerbestrijding. Ik ben er trots op dat zijn binding met de stad Rotterdam letterlijk tot uitdrukking komt in dit bouwwerk. Dat houdt het werk van mijn vader levend.” De stichting heeft meerdere partijen zover gekregen een financiële bijdrage te leveren aan de brug.

KWF & Rotterdam Marathon
Een heel groot deel van de cofinanciering is mogelijk gemaakt door KWF. Wandelaars en hardlopers die via KWF aan de 2023-editie van de NN Marathon Rotterdam meededen, hebben letterlijk een steentje bijgedragen. KWF-directeur Johan van de Gronden: “Als je een zware behandeling moet ondergaan, vaak ver van huis en haard, is de steun van familie en vrienden van onschatbare waarde. Dicht bij elkaar kunnen zijn, in een warme, huiselijke omgeving, maakt een wereld van verschil. Het belang van de Daniel den Hoedbrug voor de gasten van het Familiehuis was voor KWF meteen duidelijk en heel concreet te koppelen als finishdoel aan de marathon van Rotterdam. We zijn enorm trots op het fantastische bedrag dat vele lopers hebben opgehaald en verheugd dat we op deze manier de belangrijke verbinding tussen mentale en fysieke kankerzorg mogelijk kunnen maken.”

Financiering
De geraamde kosten voor de Daniel den Hoedbrug bedragen € 6 miljoen. Dit betreft de totale budgetbehoefte, inclusief de bouwkosten van de brug.

Daarvan hebben de fondsen  € 1,5 miljoen bij elkaar gebracht: KWF en de marathondeelnemers hebben maar liefst € 1,1 miljoen opgehaald. Het restant is via Stichting Daniel den Hoed bij elkaar gebracht. De gemeente staat gerant voor de rest van de financiering. Daarmee is de komst van de brug veilig gesteld en kan voorjaar 2024 de aanbesteding starten.

Ontwerp Daniel den Hoedbrug
In september 2020 won wUrck Architectuur de architectenselectie, georganiseerd door gemeente Rotterdam in samenwerking met Stichting Daniel den Hoed. Samen met ingenieursbureau Rotterdam heeft wUrck gewerkt aan het definitieve natuur-inclusieve ontwerp. De keus viel op de inzending van wUrck omdat sprake was van een integraal concept, ranke vormgeving en bescheiden uitstraling. De constructie van de brug heeft een eigen vormentaal die consistent is uitgewerkt met cortenstaal en perfect past in de omgeving. De brug, die met circa 100 meter de ’s Gravendijkwal overspant, biedt uitzicht op de Euromast, Hogeschool Rotterdam en de Coolhaven. Op de loopbrug is straks een gedicht en een ode aan Daniel den Hoed zichtbaar.

De omgeving
De wijk Little C en het Tuschinskipark zijn inmiddels opgeleverd. Bij de bouw is al rekening gehouden met een benodigde liftschacht. Vanaf de brug, waarvan de eerste werkzaamheden van de bouw na de bouwvak van 2024 starten, loopt de toekomstige route over het nieuwe plein voor het Erasmus MC, op de plek waar het Dijkzigt ziekenhuis onlangs is gesloopt. Omdat de brug eerder gereed zal zijn dan dit nieuwe plein, komt er een tijdelijke wandelroute naar het Erasmus MC Kanker Instituut. Uiteindelijk is het de bedoeling dat wandelaars via het nieuwe plein toegang krijgen tot de transparante, groene passage van het Erasmus MC, die in verbinding staat met het Museumpark. De Daniel den Hoedbrug is openbaar toegankelijk voor voetgangers en scootmobiels en is voorzien van ruime liften. 

Familiehuis Daniel den Hoed is een zelfstandige stichting. Het logeerhuis voor kankerpatiënten en hun naasten wordt liefdevol ondersteund door stichting Roparun en vele andere geweldige donateurs. 

Kankerpatiënten kunnen niet zonder hun familie. Het Familiehuis kan niet zonder u!

Contact

Familiehuis Daniel den Hoed
Karl Weisbardstraat 205
3015 GM  Rotterdam
010 - 704 11 05

familiehuis@erasmusmc.nl

NL24 ABNA 0491 9890 75
Fiscaal nummer 0092.05.676
KvK nummer 41131635